Обект бул. Дондуков

Обект бул. Дондуков – пред Министерския съвет

Във връзка със строежа на Метростанция №7,  през 2005 г. трябваше да се изгради временен отводнителен канал под „жълтите павета” пред Президентството и хотел Шератон в столицата.  Нужно беше водата да се отнеме, за да може главният изпълнител безпроблемно да изгради проектираната за метрото канализация по метода на микротунелирането. В същото време, за да се направи временната канализация, бул. „Княз Александър Дондуков” щеше неизбежно да бъде разкопан, пътят – затворен, а трафикът – изключително затруднен. Това доведе до необходимостта обектът да бъде изпълнен по някакъв не толкова традиционен начин, който в случая се явяваше безизкопната технология.

Тази технология е изключително подходяща за натоварени градски условия, при пресичане на реки, ж.п. линии и др., а фирма „Райкомерс Конструкшън” АД, която има повече от 13-годишен опит в областта на безизкопните технологии, се нагърби със задачата бързо, качествено и без излишно натоварване на движението да изгради канализацията.

На 18 август 2005 г. екип от направление Райкомерс Дрилинг с помощта на машина Grundodrill 12G, започна сондажа. За да бъдем абсолютно искрени, ще кажем, че диаметърът на тръбите не беше голям – 180 мм, а дължината на трасето се равняваше на 15 м., минаващи под булеварда. Необходимата дълбочина на сондажа обаче беше 3 м., където почвата е съставена основно от камъни, които затрудняваха работата на сондажната машина.

Подобни препятствия фирмата срещна и през 2007 г. на обекта по почти цялото протежение на бул. „Княз Александър Дондуков” с възложител „Софийска вода” АД. Въпреки трудния терен обаче, екипът успешно извърши сондажа и в рамките на няколко часа обектът вече беше приключен. Изключително горди сме от факта, че заради експедитивността и избегнатите проблеми с трафика, фирмата получи специални благодарности и референция от Президентството!

Накратко за изпълнителя

Фирма „Райкомерс” ООД е създадена през 1991 г. с основен предмет на дейност водопроводно, канално и пътно строителство. През 1994 г., първа в България, тя закупува машина за безизкопно прокарване на продуктопроводи, а на следващата година изготвя първия технологичен проект за изграждане на продуктопроводи чрез безизкопно прокарване на хоризонтални отвори, съгласуван с МРРБ. През 2000 г. закупува първата за страната управляема сондажна машина (УСМ), а през 2007 г. – каналокопател T655 Commander.

Сертифицирана е по ISO 9001:2000 и OHSAS 18001:1999, членува в редица асоциации и води активна социална политика. Към момента служителите в акционерно дружество „Райкомерс Конструкшън” надхвърлят 400, а машините в машинния парк са повече от 150. За годините на своето съществуване, фирмата е изградила повече от 50 000 км. канализация, над 80 000 км. водопровод, около 3000 км. от които – по безизкопна технология.

Повече информация за фирма „Райкомерс Конструкшън” АД можете да намерите на Интернет адрес www.raicommerce.bg.